Col·laboracions

El Portal està basat en el programari DSpace-CRIS, creat per a que investigadors d'una organització dipositin la informació de les seves dades de recerca. S'ha adaptat el programari per a que funcioni com a recol·lector de dades de múltiples organitzacions i a més, s'han desenvolupat diferents eines per a la validació, agregació i depuració de les dades que provenen dels sistemes CRIS de les institucions participants: PRC check i PRC dedup.

Aquesta eina, desenvolupada pel CSUC, permet la validació dels fitxers en format CERIF-XML que contenen les dades que provenen dels sistemes de gestió de la recerca (CRIS) de les institucions participants. Aquesta validació es basa en les “Guidelines for CERIF-XML Data Exchange with CSUC’s Catalan Research Portal (PRC) (Version 2.4)”.

Eina, desenvolupada pel CSUC, que permet l'agregació i depuració de les dades validades amb PRC check. PRC dedup, es basa en l'ús d'eines SPARK Machine Learning, màquines HPC i big data.

Mòdul, desenvolupat pel CSUC, dissenyat per dur a terme actuacions de qualitat que milloren les dades dels registres a l'origen i posteriorment al PRC. PRC quality es basa en l'ús d'eines SPARK Machine Learning, màquines HPC i big data.

Aquesta eina, desenvolupada pel CSUC, permet la càrrega de dades actualitzades al Portal de la Recerca de Catalunya a aquelles institucions que no disposen d'un sistema de gestió de la recerca propi. Es basa en el programari DSpace.

Les dades es carreguen al Portal a través d'uns fitxers amb l'estàndard CERIF-XML que extreu cadascuna de les institucions participants del seu sistema de gestió de la recerca. Per generar aquests fitxers se segueixen les “Guidelines for CERIF-XML Data Exchange with CSUC’s Catalan Research Portal (PRC) (Version 2.4)”.

Les universitats de Catalunya van acordar, a l'octubre del 2013, l'ús del sistema únic i unívoc d’identificació ORCID entre els seus investigadors. L'ús de l'ORCID possibilita l’enllaç de les activitats de recerca d’un mateix autor referenciades a diferents sistemes d’informació. Aquest enllaç ha estat impres­cindible en la creació del Portal de la Recerca de Catalunya.

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) i el CSUC han treballat conjuntament per carregar dades de forma automatitzada des del Portal i donar així suport als investigadors en l'elaboració del cv abreujat per a la presentació de sol·licituds d'avaluació de la recerca (sexennis), a les comissions d'avaluació per a la validació dels mèrits de recerca presentats pels investigadors i en l'anàlisi de dades i creació de perfils dels avaluats.

El contingut del Portal de la Recerca de Catalunya forma part del Catàleg de dades obertes de Catalunya. Són 5 conjunts de dades diferents (publicacions, projectes, grups, departaments i investigadors) que es poden consultar des d’aquí.

El Portal usa l’eina Unpaywall amb dues finalitats. Per afavorir l'accés obert a la producció científica proporcionant dins dels registres de les publicacions enllaços a versions en accés obert i per obtenir l’indicador de publicacions en accés obert.

A través de l’eina Altmetric dins del registre de les publicacions, amb DOI informat, es mostren mètriques alternatives per conèixer les cites rebudes en les xarxes socials.